HTML

Putz Patrik F1 - ppf1.blog.hu

Forma-1-ről mindenféle, de főleg technika.

A szerző a Sport Auto Magazin sportrovatának vezetője.

Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, iratkozz fel a Sport Auto Magazin facebook oldalára.



Legtöbb like

Utolsó kommentek

Blogroll

Craig Scarborough scarbsf1.wordpress.com

James Allen
jamesallenonf1.com

Joe Saward joesaward.wordpress.com

Simon István szaguldocirkusz.hu

Hunnylander hunnylander.wordpress.com

Farkas Péter (origo - Görbe Tükör)
origo.hu/cimkek/forma-1-gorbe-tukor

Mini-KERS a Red Bull Racingnél?

2011.03.26. 22:40 Putz Patrik

Miután Vettel úgy alázta a mezőnyt porig az időmérőn, hogy a gyors körében nem is használta a KERS-t (ahogy Webber sem), a rivális csapatok értetlenül nézték a produkciót. Egyrészt az előnyt, másrészt azt, hogy miért is nem használták a plusz nyolcvan lóerőt... Webbert megkérdezték erről a riporterek, aztán Christian Hornert is, de a válasz nagyjából annyi volt, hogy ennek bizony oka van de hogy mi, azt nem fogják elmondani.

Estére az a pletyka kelt lábra a melbourne-i paddockban, hogy a Red Bullnál fél-KERS van csak az autókban. Akár igaz ez a pletyka, akár nem (egyébként könnyen lehet, hogy nem) érdemes kicsit körüljárni. Hogy pontosan megérthessük, hogy ez mi is lehet, és milyen előnyökkel, hátrányokkal járhat, ahhoz kicsit el kell mélyednük a KERS világában. De tényleg csak kicsit.
 

Mi az a KERS és milyen előnyt szolgáltat?

A féktávok során a hátsó kerekek forgását nem csak a fékek lassítják, az erőátvitel egy részén keresztül egy generátor/elekromotor is bekapcsolódik a fékezésbe (ekkor generátorként funkcionálva). A generátor áramot ad, amelyet egy spéci akkumulátorba táplálnak mindenféle bonyolult rendszeren keresztül. A felhalmozott energiát a pilóta egy körön belül összesen 6,7 másodpercig használhatja gyorsításra - ekkor az elektromotor kb. nyolcvan lóerő pluszt ad a motor teljesítményén felül. Ezt a hosszabb egyenesek elején érdemes igénybe venni, mert így az előny “halmozódik” akkor is, ha csak két másodpercig gyorsít pluszban a KERS (ha valaki nem érti miért, kommentben kérdezzen).
Cakkumpakk kb. négy tized másodpercet jelenthet körönként a KERS, persze pályától függően ez lehet kisebb vagy nagyobb előny.
 

Mi a KERS hátránya?

A rendszer nehéz, főleg a spéci akksik miatt, amik elbírják egy versenyen keresztül a hirtelen jelentkező hatalmas áramtöltést és -leadást. Ezt a generátor és az akksik között elhelyezett rendszerekkel próbálják csillapítani, de ez utóbbi és maga az akksi is hűtést igényel, ami plusz súlyt és nyílásokat jelent a karosszérián, ami a légellenállást növeli. A sok súly nem lenne probléma, de akármilyen mélyen is helyezik el a KERS elemeit, a tömegközéppontot emeli ahhoz képest, ahogy ballasztokkal érnék el ugyanazt a versenysúlyt. A magasabb súlypont végeredményben lassabb köridőt és nagyobb gumikopást jelent.
 

Mire is jó akkor egy fél-KERS?

Az egyik legfőbb előnyt nem említettem: a rajtot. A rajtnál hét-nyolc méternyi előnyre lehet szert tenni a KERS használatával - persze akkor abban a körben már nem tudja a pilóta használni többet, de ennyi elég lehet akár két-három autó legyűrésére alkalmas pozíció kiautózására is. Ha igaz a pletyka, akkor a Red Bull Racing erre apellál. A félmegoldás ugyanis egy egyszerűbb rendszert takar, amit csak a rajtnál használnak. Ekkor egyszerűbb az egész rendszer, nem kellenek annyira spéci akksik, így rengeteg súlyt és helyet takaríthatnak meg, ráadásul semmfiéle hűtési igénye nincsen, ami nemcsak újabb súlymegtakarítás, de nem kellenek nyílások sem a karosszérián, tehát kisebb lehet a légellenállás. És ez még nem minden...
 

Hogy töltik fel?

Itt a trükk legzseniálisabb része - szerintem. Egyrészt a szabályok nem tiltják a KERS előre feltöltését, így azt a boxban megejthetik az RBR-nél. Másrészt nem kell a feltöltéssel menet közben bajlódni. Amikor 2009-ben Mario Theissennel beszélgettünk, a BMW-Sauber csapatfőnöke elmesélte (vagy inkább elpanaszolta) hogy a hétvégét mindig erősen befolyásolja, hogy pénteken rengeteg időt vesz el a KERS behangolása. A fékerőegyensúly ugyanis roppant fontos dolog az autó vezethetősége és gumik kopása szempontjából, és a KERS mindig befolyásolja a fékezést. Ennek negatív hatását megpróbálják minimalizálni azzal, hogy belövik az adott pályához, a gumikhoz stb. De ezt az időt, amit a szabadedzéseken elvesztegetnek a KERS finomhangolásával, nem lehet visszakapni, ekkor ugyanis nem tudnak nagyon mással foglalkozni. Kötelező, időrabló gyakorlat. Szerencsére akkor legalább a Bridgestone-ok annyira stabilak voltak, hogy a pénteki gumigarnitúrákkal minden munkát el lehetett végezni.
 

És bejött a képbe a Pirelli

Ez az olasz gumikkal egészen máshogy van. Pénteken arra sem lesz elég a három szett gumi, hogy az alapbeállításokat biztosan belőjék a csapatok, a KERS finomhangolásáról nem is beszélve. A féktávok alatt ráadásul nagyon kell óvni a gumikat, a pilóták és a csapatok arról panaszkodtak a tesztek során, hogy a hátsó kerekek nagyon érzékenyek a fékerőeloszlásra, magyarán könnyen ki lehet nyírni őket, ha ez nem stimmel. Márpedig egy hosszabb etap során a Pirellik eleve nem nyújtanak konzisztens teljesítményt, amihez az edzésen pláne nehéz a KERS-t hozzáidomítani, kicsit próba-szerencse jellegű a dolog. Végeredményben, ha nincs KERS, lehet, hogy a versenyen körökkel tovább tart egy szett gumi...
 

De hol van itt a Recovery?

Jó kérdés, hogy ha ez mind így van, ahogy fentebb olvasható, akkor ez miért is lenne Kinetic Energy Recovery System, ha az energiát nem nyeri vissza soha sehonnan, ellenben a boxban kell feltölteni a rajt előtt. Ezt elég könnyen ki lehet játszani, ha valami egészen minimális energiát mégis visszanyer a rendszer a hátsó kerekekről, éppen csak annyit, ami nem igényel hűtést, spéci akksikat és nem borítja fel a fékbalanszot. Mert a szabályokban csak annyi van megkötve, hogy mennyi energiát (mennyi ideig stb.) lehet maximum felhasználni/visszanyerni, de egy szó sem esik arról, hogy mennyi energiát kellene minimum visszanyerni az autó mozgásából.
 

Tehát az RBR rendszere...

Egy fél-KERS, amit csak a rajtnál fognak használni. Vagy csak kacsa az egész és egész más problémájuk adódott, ami miatt nem tudták használni a rendszert. Holnap a startnál (vagy annak az ismétlésénél) kiderül, hogy van-e KERS a kocsijukban, utána meg az is, hogy az töltődik-e a menet közben.
Update: mint kiderült egyik Red Bullnál sem működött a KERS, sem a rajtnál, sem később. Horner a verseny után azt nyilatkozta, hogy még pénteken gondok adódtak a rendszerrel és a megbízhatóságot szem előtt tartva inkább kikapcsolták. De azzal, hogy ezt nem kommunikálták gyakorlatilag maguk generálták a találgatást, ami mindig jól jön egy csapatnak. Róluk beszélnek a hírekben, az ellenfeleket összezavarják, sőt, jó esetben néhány rivális mérnöknek pluszmunkát is adnak (amíg a valóság ki nem derül). És a Red Bull nem először teszi ezt...

9 komment

Címkék: f1 autó forma 1 formula 1 red bull kers

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://ppf1.blog.hu/api/trackback/id/tr72774411

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morgó Muki 2011.03.27. 01:21:15

Ha ez így van, akkor zseniális! Ennek is az lesz a sorsa, mint az F-csatornának. "Tilcsák be!" A leghangosabb kiabáló meg a Ferrari lesz!.

vasgyuszi 2011.03.27. 11:01:30

Köszönöm, hogy eme cikkel reagáltál az elozo írásra adott hozzászólásomban felvetett témára!

Putz Patrik · http://ppf1.blog.hu 2011.03.27. 12:05:55

@vasgyuszi: én köszönöm, hogy felvetettétek a témát!

vasgyuszi 2011.03.27. 13:02:58

Én meg örülök, hogy autentikusabb formában olvashatok kedvenc technikai sportomról, mint ahogy azt addig az index-en megtenni tudtam, bár annyi dícséret illeti oket, hogy ott lettem rád figyalemes (asszem valamire reagálva írtad, hogy nálad bovebben kifejted a témát).

Amúgy meg kellemes verseny volt, örülök Vettel sikerének, Button pucájába visszatért a vér, Hamiltom meg veszélyesebb volt, mint ahogy azt a német RTL-en elsunnyogták, mert szeritnem ép fenéklemezzel megizzaszthatta volna a RedBull-t, bár nem tudom mennyi tartalék állt rendelkezésre Vettelnél, meg mennyire fogytak volna el a gumijai. Spekuláció, jó verseny volt.

Morgó Muki 2011.03.27. 16:21:24

Azt hiszem, mindenki jól át lett verve. Az állítható szárny nem kavart be semennyire, a gumik nem koptak jobban, a Red Bullban meg egyszerűen nincs KERS, vagy nem működik, de a lényeg szempontjából ez mindegy.

korlat 2011.03.27. 22:17:44

ha van, ha nincs KERS a RB-okban, ez a fél-KERS okosság jó ötlet pl egy monacoi pályán.

RAH-66 2011.03.28. 10:30:02

Nagyon jó összefoglalás. Szombat este én is kb. ezeket a híreket olvastam az összes nevesebb fórumon. Amit még találhattak, hogy becslések szerint, akár 20 kg-al is könnyebb a rendszerük. Abba viszont már nem sokminden fér bele, hisz a hagyományos KERS is mintegy 20-25 kg. Lehet az akksit vmi. más energiatárolóval váltják ki. (itt gondoltam én a kondira, de annak is van tömege)De igazából ez a "mini-KERS", könnyen a visszájára fordulhat néhány pályán és néhány versenyszituációban (hosszú egyenessekkel tűzdelt pályákon, SC újraindításkot, vagy egy pozícióharcnál is akár). Más dolog, hogy ahhoz legalább az RB-k (Vettel) közelében kellene vkinek tartósan maradnia...ez okozza a problémát, sajna a többieknek.

rognork 2011.03.29. 13:52:05

Én gyanítottam, hogy nincs benne. Emlékezzünk, hogy 2009-ben mekkora problémát okozott a csapatoknak a beüzemelése, a jobb egyensúly miatt egyáltalán nem csodálkozom a kiemelkedő köridőkön. Egy valamit nem értek: ha mindez így van, akkor Webber hol a fenében focizott?
Nagyon kíváncsi vagyok a következő futamra, hogy marad-e ez az előny, amennyiben tényleg beteszik az autóba.

Putz Patrik · http://ppf1.blog.hu 2011.03.31. 22:39:50

@Morgó Muki: Malajziában már jóval hatékonyabb lesz az aktív hátsószárny

@korlat: Monacóra tényleg jó lehet.

@RAH-66: valóban sebezhető a KERS nélkül a Red Bull is, ami itt Vettelnél nem jött elő, de máshol bőven gond lehet.

@rognork: Webbernek szerintem gond volt a kocsijával, vagy a gumit nem tudta úgy bemelegíteni, mint Vettel, ez utóbbin viszont csodálkoznék, tavaly nem voltak ilyen gondjai, pedig a BS-okat nehezebb volt munkára fogni.
süti beállítások módosítása