HTML

Putz Patrik F1 - ppf1.blog.hu

Forma-1-ről mindenféle, de főleg technika.

A szerző a Sport Auto Magazin sportrovatának vezetője.

Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, iratkozz fel a Sport Auto Magazin facebook oldalára.



Legtöbb like

Utolsó kommentek

Blogroll

Craig Scarborough scarbsf1.wordpress.com

James Allen
jamesallenonf1.com

Joe Saward joesaward.wordpress.com

Simon István szaguldocirkusz.hu

Hunnylander hunnylander.wordpress.com

Farkas Péter (origo - Görbe Tükör)
origo.hu/cimkek/forma-1-gorbe-tukor

Vendégposzt - egy bennfentes meglátásai a 2010-es szezonról

2010.12.02. 07:00 Putz Patrik

Kivételesen most nem egy szurkoló, de nem is egy szakértő szólal meg blogomon, hanem egy, a kedvenc sportágunkhoz tartozó jómunkásember, aki véletlenül sem Árpád. 

Vizuális vonalon tevékenykedik, ebből kifolyólag néha belelát azokba az információkba, eseményekbe, amelyek nem feltétlenül hagyják el az autósport királykategóriájának magasra épített falait. Fogadjátok szeretettel "Nem Cukrász" első posztját.

"Még viszonylag új vagyok a blogszakmában ezért előre is elnézést kérek, ha valamit nem úgy fejezek ki, mint egy-két professzionális blogger, esetleg gyakorlott újságíró, de hát Angyalföldön az emberre nem sok minden ragad az utcai szlengen meg falfirkákon kívül. 

 

Az idei év befejezését szerencsém volt személyesen is megtekinteni, de legnagyobb meglepetésemre nem úgy fejeződött be, ahogy számítottam, illetve ahogy vártam. Itt most félre tennék minden szurkolói ambíciót és lelkesedést, csupán a tendenciákra hagyatkoznék. 

 

A szezon vége előtt 5 futammal még nem látszott, hogy ki lesz a világbajnok, de legalább valamennyire körvonalazódott, hogy ki nem lesz. Viszont valamilyen, számomra megfoghatatlan okból először láttam olyat, hogy egy csapat esélyt adott az esélytelenebbnek, ezzel veszélyeztetve a fix egyéni világbajnoki címre esélyes versenyzőjét. Nem tudom, hogy ez most a Red Bull szellemiségének volt köszönhető, vagy pedig annak, hogy a sportágat egy több éves tisztogatás után igyekeznek úgy manipulálni, hogy az a végletekig izgalmas maradjon. 

 

Ha úgy nézzük, akkor ez előbbi forgatókönyv sportszerű, az utóbbi meg sportszerűtlen, de jót tesz a nézettségnek. Mindenki döntse el maga, hogy miben szeretne hinni, de azért vegyük sorra az eseményeket, amelyek a végeredményhez vezettek.

 

McLaren

A McLaren idei felállása szuperduónak ígérkezett, Brit csapat, hasonló gyökerű versenyzőkkel. Sokan ahhoz a kijelentéshez nyúltak, hogy újra összeállt a Senna-Prost duó. Valamilyen formában még talán erre egy sanda bólintást is elejthettünk, de azért lássuk be, hogy egy Alain Prost sokkal nagyobb karakter volt a cirkusz porondján, mint a Gombocska. 

 

A címvédő bácsi lendülete az elején töretlennek látszott, de mindenki tudta, hogy normál körülmények között a McLaren nem olyan gyors, mint a Red Bull és a hozzáértőbbeknek talán az is átjött, hogy Button bizony brutális nagy mákkal és némi éghajlati támogatással nyert gyorsan kettőt. 

 

Ahogy az eső alábbhagyott, úgy a McLaren lendülete is, Lewis ugyan gyors volt, de ezt a szezont egyértelműen a hibái miatt nem tudta megnyerni. Ha csak fele ennyit hibázik, akkor most ő a világbajnok. Amelyik versenyt megnyerte, ott kiemelkedő teljesítményével és brutális gyorsaságával tudott első lenni. Ha lendületben marad ő is és hangsúlyozottan a csapat is, akkor az utolsó 5 futamon elég lett volna az első 5-ben lébecolnia és még úgy is meg lett volna a második világbajnoki címe. Egyszerűen elbénázta, bár ennek ellenére még mindig az egyik legtehetségesebbnek tartom a mai mezőnyben.

 

A britek háziversenye viszont eldőlni látszott Hamiltonnak több pontja és több futamgyőzelme volt a szezon végére, Button talán végre el tudta helyezni magát a nagy union jack palettán. Ha a csapat egy kicsivel többet hozzá tudott volna tenni versenyzői teljesítményéhez, akkor sok minden másképp sülhetett volna el ebben a szezonban, Whitmarsh irányítása alatt az ezüstösök kb. ugyanott vannak mint Dennis alatt, talán jövőre összejön nekik.

 

Ferrari

Amikor Alonso világbajnoki aspiránssá lépett elő, akkor komolyan elkezdtem gondolkodni azon, hogy jó-jó... de mit csinált eddig a mezőnyben. Államat vakargatva kezdtem el bújni a wikit mert egyszerűen nem hittem el, hogy Alonso ennyit pontot összeharácsolt a szezon során, de a számok sosem hazudnak – szokták mondani – így muszáj voltam elhinni, hogy simán esélyes, annak ellenére, hogy a Hockenheimi elcsalt győzelmén kívül gyakorlatilag szürke egérként bóklászott a mezőnyben az egész szezon során. Ugye a német eset után eléggé fintorogtak a többiek, hogy hááát ez a Ferrari, nem változik semmi, aztán a fintorgás átment grimaszolásba, amikor elkezdtek számolgatni, hogy a Hockenheimi győzelemnek köszönhetően van +7 pontos előnyben mindenki kedvenc elsőszámú pilótája. Zárójelben megjegyzendő, hogy a Red Bull talán ezért is járt el úgy Webber és Vettel esetében, ahogy.

 

A vörösöknek kellett a világbajnoki cím, így mindent el is követtek, hogy összekaparják a trófeát, értelemszerűen az esélyesebb versenyzőnek. A Ferrarira jellemzően azonban csak és kizárólag a döntő pillanatban voltak erre képtelenek, lehet mondani rossz box-taktikának, vagy lehet kenni Fernandóra és a rossz beállításaira, esetleg lehet büdösruszkizni a lelkes Formula Zsiguli 1600 győztes medvepásztor srácot, de aki egy végső győzelemre esélyes, és nem mellékesen kétszeres világbajnok versenyzőt simán maga mögött tart 30 körön keresztül, az bizony nem szar. Így a dühödt ökölrázás helyett inkább egy elismerő vállveregetést érdemelt volna.

 

Ez már a sokadik ilyen eset, a vörösök igazán tanulhatnának belőle... 1998, 1999, 2006, 2010... ezek mind elúszott világbajnoki címek, amelyek főként a csapat számlájára írhatók.

 

Red Bull

A hobbicsapat, akik begyűjtötték első világbajnoki címüket. A fene sem gondolta, hogy ebből a viccalakulatból egyszer világbajnok csapat lesz, már csak azért sem, mert Christian Horner korábbi csapatához fűződik az F3000 egyik EPIC FAILnek esete is. Gyengébbek kedvéért: a sorozat egyik legnagyobb tehetségének számító Björn Wirdheim 2003-as Monacói Nagydíjon aratott majdnem-győzelmére gondolok, amikor a sajtószobában mindenki felállva és vihogva tapsolt. :)

 

Szóval ebből és Coulthardból kiindulva sikerült produkálni a Formula 1 legfiatalabb világbajnokát. Pedig azért nekik is bőven volt esélyük elbukni. Már az elején látszott, hogy két túlságosan jó versenyzőjük van, a mérleg nyelve mindössze azért Vettel felé dőlt, mert Webber teljesítménye hullámzóbb volt a szezon során, legmélyebben talán akkor járt, amikor sikerült Kovalainent felöklelnie.

 

Az elejétől látszott már, hogy a csapat ellensége idén nem a motorok megbízhatatlansága, hanem a két versenyző forrófejűsége lesz. A szezon elején Vettel szinte teljesen elvesztette a kontrollt, egyszerűen úgy tűnt, hogy nem tud mit kezdeni Webber agresszív, de megfontolt, gyors és minden jellegében ausztrál (Brown, Not Brain) stílusával. Aztán valahogy megfordult a dolog, Webber szerint a csapat hirtelen odaállt Vettel mögé, de hát szó-mi-szó azért ő is nullázott pár futamon amikor nagyon nem kellett volna, a végére meg egyszer csak ott találta magát Alonso mögött. 

 

Lehet azon vitatkozni, hogy a csapat mennyire befolyásolta a bajnokság eredményét, ha abból indulunk ki, hogy sportszerűek akartak lenni és nem az egyik versenyzőre koncentrálni, akkor végül is nekik lett igazuk, de ez hajmeresztően öngyilkos játék volt, mert így gyakorlatilag Alonsonak is megadták a lehetőséget a végső győzelemre. Utána meg mindenki foghatta volna a fejét és mutogathatott volna a Hockenheimi futamra.

 

Vettel megérdemelten lett bajnok, viszont Webber is ugyanúgy megérdemelten lett volna. Alonso már nem biztos... Hamilton meg... talán majd jövőre. :)"

 

Nem Cukrász

1 komment

Címkék: f1 autó forma 1 formula 1 2010 nem cukrász

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://ppf1.blog.hu/api/trackback/id/tr32487583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ismeretlen_katona 2011.01.14. 20:10:08

Brawn, not brown. :)
Tartalmilag korrekt. (Kettővel kevesebb brutális, és szerkesztőként is jóváhagynám.)
süti beállítások módosítása