HTML

Putz Patrik F1 - ppf1.blog.hu

Forma-1-ről mindenféle, de főleg technika.

A szerző a Sport Auto Magazin sportrovatának vezetője.

Ha nem akarsz lemaradni a friss posztokról, iratkozz fel a Sport Auto Magazin facebook oldalára.



Legtöbb like

Utolsó kommentek

Blogroll

Craig Scarborough scarbsf1.wordpress.com

James Allen
jamesallenonf1.com

Joe Saward joesaward.wordpress.com

Simon István szaguldocirkusz.hu

Hunnylander hunnylander.wordpress.com

Farkas Péter (origo - Görbe Tükör)
origo.hu/cimkek/forma-1-gorbe-tukor

Mi a probléma Jenson Button szerződésével?

2011.09.17. 09:35 Putz Patrik

Button remek formában van, a Mclaren szeretne vele szerződést hosszabbítani, Button szintén maradna a McLarennél, valami mégsem stimmel. De micsoda?
 

Button ünnepel a Hungaroringen
 
A mai napig nem érkezett hivatalos bejelentés arról, hogy a 2009 végén aláírt hároméves szerződés utolsó évére az opció életbe lépne, azaz Button maradna jövőre a McLarennél. Folynak a tárgyalások, de az igények eltérőek. És nem csak a piszkos anyagiakra vonatkozóak.
 
Bő másfél éve, mikor Jenson aláírt a McLarenhez friss világbajnokként, jókora kockázatot vállalt. Sokan féltették, hogy tönkreteszi renoméját Lewis Hamilton mellett, aki gyerekkora óta McLarenes, kívülről ismeri a csapatot és ráadásul a mezőny egyik leggyorsabb pilótája.
Button nem hátrált meg, és az idő őt igazolta.
 

Átértékelve

Most viszont, hogy bizonyította értékét Hamilton mellett, már más pozícióból tárgyalhat a 2009-es világbajnok, és a McLaren hajlandó is kedvezőbb feltételeket biztosítani, hogy maradásra bírja. Várhatóan csökken az a kb 8 millió eurós fizetési különbség, ami közte és Hamilton között jelenleg fennáll. De cserébe hosszabb távra szeretné magához kötni Buttont. Button viszont legszívesebben csupán egy évre hosszabbítana. Általában a pilóta szeretne hosszútávra szerződni, míg az istállók évente újítanák a kontraktust, itt azonban mindez fordítva igaz. De ebben is van ráció.
 
Egy év múlva lejár Webber és Massa szerződése, azaz nyitva állnak az ajtók a topcsapatokhoz, ami, ha másra nem is, arra biztosan jó, hogy a McLaren még mélyebben a zsebébe nyúljon Button megtartásáért. Mert ha belegondolunk, Hamilton mellé leszerződni a közismerten egyenlő bánásmódot nyújtó McLarenhez egy dolog, de Vettel vagy Alonso mellett ki tudja milyen feltételek várnák Buttont. Egy egyéves szerződéssel mindenesetre nyitva tarthatja az esélyt egy licitálásra, és amennyiben Hamilton vált csapatot, a McLaren Buttont már nem engedheti el, és ez a fizetésén is meglátszana.
 
A McLaren viszont hosszútávon gondolkodik. Ha minden szempontot figyelembe veszünk, Button amellett, hogy remek pilóta, egy olyan lehetőség is, ami húszévente talán egyszer jön... legalábbis, ha a nagyobb képet szemléljük. A McLaren ugyanis nem csupán egy F1 csapat többé.
 

Automotive

A McLaren nemrégiben ugyanis nekiállt saját autómárkát építeni. Volt ugyan egy McLaren F1 nevű legendás autójuk a kilencvenes években, és rájöttek arra is, hogy érdemes versenyzésre előkészített altípusokat is kínálni, de a Mercedeses kooperációs kitérő után most egy teljesen új éra következik. Lesznek McLaren autószalonok, lesznek különböző típusok, ezekből versenyzésre alkalmas verziók, stb ahol egymást erősíti a versenyjelenlét és az utcai autók presztízse. Ezt csinálja a Ferrari és a Porsche évtizedek óta, ezt kezdte nemrég az Aston Martin és ezt szeretné a Lotus Group is.
 

A márka arca

Amit említettem a Loeb-Schumacher párhuzamnál is, kell egy arc a márkához. Egy nagykövet, ha úgy tetszik, olyan mint Walther Röhrl a Porschénál. A McLarennél is kell előbb-utóbb egy ilyen arc, és erre Button éppen jó választás lenne. Mi több, szinte tökéletes, mert
 
  • Brit: ahogy a márka is amit képvisel
  • Világbajnok: ha nem is a McLarennél szerezte, elvenni már nem lehet tőle, ráadásul itt is nyert futamokat bőven
  • Népszerű: amikor idén győzött a Hungaroringen, az egész paddock elégedett volt. És nem csak azért, mert nem Vettel nyert, egyszerűen ő egy ilyen szimpatikus arc, nehéz olyan stiklit találni, ami okot adhatna bárkinek arra, hogy beleköthessen.
  • Sármos: nemrég megszavazták a legjóképűbb brit férfinak. Mielőtt ráfogjuk, hogy ez olyan női dolog, helyezzük kontextusba: ott van például Nico Rosberg, akinek a beceneve Britney. Rögvest látjuk, hogy melyik image eladhatóbb.
  • Remek PR alapanyag: mindezek mellett tud beszélni, jó a humora, ami különösen használhatóvá teszi a különböző rendezvényeken, sajtóbemutatókon és hasonlókon.
Ezek nagyon ritkán állnak így össze (Röhrl-nél például ugyanezeket szinte mind kipipálhatjuk, bár a sármosság véleményes :), és láthatjuk a McLaren miért szeretné akár pályafutása végéig magához kötni Buttont. Hogy pontosan miben sikerül megállapodniuk, hamarosan kiderül.

4 komment

Címkék: mclaren button

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

A bejegyzés trackback címe:

https://ppf1.blog.hu/api/trackback/id/tr983233386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomigonzo 2011.09.17. 10:06:35

remek post ismet! big grat!!! tobbet surubben ha nem megy a minoseg rovasara :)) (akar egyszerubb hetkoznapi/bb tortenesekrol is csak ne tul bulvarosan ;)

(azt meg ne is band, hogy ha nem index cimlap, segnyalo gudgabi meg tsai)

fullthrottle · http://vroom.blog.hu 2011.09.18. 10:46:44

Valóban érdekes Button helyzete. De amilyen béna volt szerződés tekintetében anno, mostanára tanult belőle és ravaszabb lett talán. :) Pl. tavaly mindenki a fejét fogta, hogy bajnokként leszerződött a McLarenhez, Hamilton árnyékának. Aztán az élet őt igazolta, a Merci nem lett olyan jó, sőt, ő viszont abszolút pariban bolt Hamiltonnal, idén meg veri is. Azt se feledjük, hogy Hamilton alatt is mocorog a szék, idén nem egyszer volt pletyka, hogy menne a csapattól. Persze az elég nagy meglepi lenne, de semmi sem lehetetlen. Viszont ha megtörténne és Buttont is elengenék, akkor ott állna a Meki pilóták nélkül. Tudják ezt ők is, szóval Buttonnal számolniuk kell.

Mint pilóta meg - abszolút látványtalan ahogy vezet, sokszor hajlamosak is vagyunk alulértékelni, aztán osonópályán mégis odaér valahogy az elejébe. Nem a legjobb, de nagy taktikus. Szerintem jót tett neki a VB cím, mostanára érett be igazán. Ha nem lenne a Red Bull fölény, simán lehetne esélye a VB címre megint.

Inner Circle 2011.09.19. 09:20:15

Jó meglátások. Tegyük még hozzá, hogy bár sokáig Hamilton volt "Mr McLaren", Button még alkalmasabb lenne a McLaren "arcának", mert bár Hamilton a Mekinél kezdett, Button viszont ott fejezheti be. Nyilván az utóbbira fognak jobban emlékezni az emberek. Hol talál a McLaren még egy VB-t, aki tőlük megy nyugdíjba? (OK, Hakkinen, de őt elvitte a Merci.) Hamilton hülye lenne a teljes pályafutását ehhez a csapathoz kötni, simán aláírna a Ferrarihoz, Buttonból viszont ki lehetne facsarni, hogy a Mekitől menjen nyugdíjba. Biztos szívesen belenyalna a maranellói spagettibe, de egyrészt, ahogy a cikk is írja, az ottani feltételek igen szúrósak lehetnek, másfelől a Ferrarinál sosem kaphatna nyugdíjas állást. Viszont a McLaren tényleg akár évtizedeken át megadhatja még neki a gumifüstöt, úgyhogy nem lennék meglepve, ha Jensonnak hosszú távon is külön asztala lenne a wokingi pub-ban.

Morgó Muki 2011.09.24. 20:03:03

Az a baj Patrik, hogy hiába véded Joó Gabit, ha még a "bulvárról" is jobban írsz!
süti beállítások módosítása